It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Managing MS muscle weakness

Γνωρίζατε ότι διαβάζοντας απλώς και μόνο αυτή την πρόταση, χρησιμοποιείτε έξι μυς σε κάθε μάτι για να διατηρήσετε τον έλεγχο της όρασής σας; Εάν κάνατε κλικ σε αυτή τη σελίδα, και μόνο το πάτημα του κουμπιού του ποντικιού σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλοί μύες, οι οποίοι εκτείνονται από τα δάκτυλα μέχρι και τον ώμο σας. Τα σώματά μας αποτελούνται από περισσότερους από 600 μυς και όλοι αυτοί οι μύες συσπώνται διαρκώς κατά μήκος ώστε να μας βοηθούν να ελέγχουμε τις κινήσεις μας, είτε πρόκειται για κινήσεις τόσο μικρές όπως είναι η πληκτρολόγηση ενός κειμένου ή τόσο μεγάλες όπως η βουτιά σε μία πισίνα.

Οι μυϊκοί σπασμοί ή η δυσκαμψία επηρεάζουν τουλάχιστον ένα στα πέντε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση  κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους. Πολλά άτομα που ζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση, ειδικότερα σε πιο προχωρημένες φάσεις της πάθησης, θα εκδηλώσουν μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη βάδιση ή να επηρεάσει την κινητικότητά σας2.

Μυϊκή αδυναμία, σπασμοί και δυσκαμψία - ποια είναι η διαφορά;

Η βλάβη στις νευρικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο των μυών μπορεί, σταδιακά, να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι μύες βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση λόγω της απραξίας. Συχνά στην πολλαπλή σκλήρυνση, λόγω της εκδήλωσης συμπτωμάτων όπως η κόπωση, ο πόνος και η έλλειψη ισορροπίας, η ικανότητα ενός ατόμου να παραμένει σε κίνηση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να κάνει τους μυς να εξασθενήσουν και είναι γνωστό ως μυϊκή αδυναμία2.

Διαφέρει από τη μυϊκή δυσκαμψία και τους σπασμούς, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως σπαστικότητα. Ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις για να εξηγήσουν τα ίδια συμπτώματα. Οι απότομες κινήσεις ή οι μυϊκές συσπάσεις που γίνονται ακούσια είναι γνωστές ως μυϊκοί σπασμοί. Ενίοτε, τα άτομα που ζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να βιώσουν τους σπασμούς αυτού του είδους με πολλούς τρόπους όπως όταν ένα πόδι χτυπάει επαναλαμβανόμενα στο πάτωμα. Μερικές φορές, οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τη νύχτα, να δυσκολεύοντας τον ύπνο. Είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση να κοιμούνται καλά το βράδυ προκειμένου με στόχο τη διαχείριση συμπτωμάτων όπως είναι η κόπωση και η αδυναμία3.

Φροντίδα των μυών σας

Η φροντίδα των μυών μας αποτελεί παράδοξο – εάν δυσλειτουργούν, τότε εκείνες είναι οι μέρες που το ένστικτό μας μας λέει να κουλουριαστούμε στον καναπέ, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθούμε να τους κρατάμε σε κίνηση μέσα στη μέρα. Εάν παρατηρήσετε τακτικά προβλήματα με τους μυς σας ή η δυσφορία εκδηλώνεται σε πιο σταθερή βάση ή εάν επιδεινώνονται τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δείτε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες για εσάς. Ο στόχος θα είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και με τον ασφαλέστερο κατά το δυνατό τρόπο τους μυς που έχουν επηρεαστεί, προκειμένου να τους βοηθήσετε να παραμείνουν περισσότερο δραστήριοι4.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της μυϊκής αδυναμίας σας είναι μέσω του συνδυασμού αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ενισχύοντας την ενεργητικότητά σας4. Καθώς οι μύες γίνονται αδύναμοι όταν δεν χρησιμοποιούνται συχνά, οι ασκήσεις αντίστασης, όπως είναι οι ασκήσεις με βάρη, μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή τους5.

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα ασκήσεων που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλή σκλήρυνση!  Μπορεί επίσης να σας δείξει πώς να κάνετε αυτές τις ασκήσεις. Μιλήστε στον γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα5.

Δείτε κάποια επιπλέον είδη άσκησης που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν6:

  • Διατάσεις
  • Ασκήσεις με βάση το νερό όπως η κολύμβηση-aqua aerobic
  • Γιόγκα
  • Pilates

 

References:

  1. National MS Society. Symptoms and Diagnosis, Weakness. Available at: https://www.ms-society.ie/sites/default/files/2019-06/MS_Muscle_02.pdf [Last accessed: September 2023] 
  2. National MS Society. Symptoms and Diagnosis, Weakness. Available at: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Weakness [Last accessed: September 2023]
  3. MS Trust. Weakness. Available at: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Spasticity [Last accessed: September 2023] 
  4. Healthline. Multiple Sclerosis Muscle Weakness. Available at: https://mstrust.org.uk/a-z/weakness [Last accessed: September 2023] 
  5. MS Society. Staying Active. Download available at: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/muscle-weakness#coping. [Last accessed: September 2023]. 
  6. https://www.mymsteam.com/resources/exercise-and-ms [Last accessed: September 2023].