It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

 Sex and Multiple Sclerosis

Το σεξ μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά όταν σκέφτεστε το σεξ και την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκληρυνση), ίσως διαπιστώσετε ότι ιδρώνετε για όλους τους λάθος λόγους, δηλαδή λόγω στρες. Θέλετε να κάνετε σεξ, θέλετε να ικανοποιήσετε το/τη σύντροφό σας, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθείτε ότι η Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ζητά από εσάς να πάρετε όρκο αγαμίας για το υπόλοιπο της ζωής σας με βάση τα όχι τόσο σέξι συμπτώματα που φέρνει στο δρόμο σας.

Κυκλοφορούν πάρα πολλά άρθρα που παρέχουν λεπτομερείς συμβουλές, προτείνοντας ότι, αντί για σεξ, θα πρέπει να κανονίσετε ένα ρομαντικό πικνίκ. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε έρωτα κοιτώντας τα μάτια του/της συντρόφου μας για τρεις ώρες... όταν το κολπικό μας τοίχωμα είναι πιο ξηρό από τη Σαχάρα! Ή και όχι! Για εμάς που αναζητούμε λίγο περισσότερη ενέργεια από αυτό, ας είμαστε ειλικρινείς (λες και δεν το έχουμε κάνει ήδη!) και ας μιλήσουμε για το σεξ και τη σκλήρυνση.

Αλλά είμαι εξουθενωμένος!

Καλώς. Η κόπωση είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και μπορεί να διώξει την επιθυμία σας για σεξ τόσο γρήγορα όσο αυτά τα ακριβά τζιν που μόλις αγοράσατε. Πώς μπορείτε να κρατήσετε ζωντανή τη σεξουαλική σας ζωή όταν η ενέργεια σας μειώνεται; Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να πρέπει να προγραμματιστεί κατά τις ώρες της ημέρας που θα αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι. Ναι, γνωρίζουμε ότι το σεξ, στην ιδανική του μορφή, είναι αυθόρμητο. Αλλά είμαστε σίγουροι πως ο/η σύντροφός σας θα συμφωνούσε ότι οποιοδήποτε σεξ είναι καλύτερο από το καθόλου σεξ! Δοκιμάστε τα πρωινά, όπου συνήθως έχετε την περισσότερη ενέργεια. Συν το ότι μία καλή πρωινή «ζωηρή» συνεδρία είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα.1

Σεξ με σπαστικότητα!

Εντάξει, εντάξει, καταλαβαίνουμε! Η σπαστικότητα μπορεί να είναι ένα επώδυνο εμπόδιο σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή για ένα άτομο που ζει με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Οι σπασμοί των ποδιών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να είναι επώδυνοι και εξαιρετικά δυσάρεστοι. Τι θα λέγατε να πειραματιστείτε λιγάκι δοκιμάζοντας μερικές νέες στάσεις; Ορισμένες θέσεις μπορεί να απαλύνουν τη σπαστικότητα και δεν θα το μάθετε ποτέ αν δεν το δοκιμάσετε! Συν το ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα πείραζε το/τη σύντροφό σας να πειραματιστείτε. Και δεν είναι κακό να ξεκινήσετε χαλαρώνοντας τους μυς σας. Το να ζητήσετε από το/τη σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ είναι μία πολύ καλή ιδέα για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να μπείτε στο κλίμα. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι ο/η σύντροφός σας θα κάνει δεκτό αυτό σας το αίτημα. Εάν όχι, τότε σας προτείνουμε να αλλάξετε σύντροφο.2

Όχι απλά σεξ, αλλά καλό σεξ

Μπορεί να μην θέλετε να μιλήσετε γι' αυτό, αλλά ένα κοινό σύμπτωμα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι η δυσκολία επίτευξης οργασμού. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε τη συζήτηση πολύ επιστημονική, η σεξουαλική διέγερση ξεκινά στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στα γεννητικά όργανα κατά μήκος των νευρικών μονοπατιών. Ευτυχώς γι' εμάς, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να αλλάξει αυτά τα μονοπάτια και να καταστήσει δυσκολότερη (κυριολεκτικά!) την αποστολή των σεξουαλικών μηνυμάτων στα σημεία που πρέπει να πάνε. Σε ευχαριστούμε Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, το εκτιμούμε αυτό.
Ωστόσο, η επίτευξη οργασμού δεν είναι αδύνατη και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ευχαριστηθείτε όσο το δυνατό περισσότερο το σεξ. Σας προειδοποιούμε: είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για λιπαντικό και σεξουαλικά παιχνίδια. Μπορεί να ακολουθήσουν στιγμές αμηχανίας.

Όπως λένε για τη λίμπιντο, αν δεν τη χρησιμοποιήσεις, τη χάνεις. Αν είστε γυναίκα με Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας που θέλει να κάνει σεξ, αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ξηρού κόλπου, δοκιμάστε πολλή λίπανση. Αγοράστε μερικές συσκευασίες και να είστε γενναιόδωρες με τον εαυτό σας. Ποτέ δεν είναι αρκετό, σωστά; 

Η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο της σεξουαλικής σας ζωής και να βρείτε πράγματα που κάνουν εσάς και τον σύντροφό σας να αισθάνεστε καλά. Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης των ΗΠΑ, «τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και οι σύντροφοί τους μπορούν να ωφεληθούν από την εκπαίδευση σε εναλλακτικά μέσα σεξουαλικής διέγερσης, όπως η χρήση δονητή, για να ξεπεράσουν διαταραχές της διέγερσης και της αισθητικότητας». Έι, αυτοί το είπαν, όχι εμείς!

Συζητήστε θέματα που προκαλούν αμηχανία

Υπάρχουν σημεία που προκαλούν αμηχανία όσον αφορά το σεξ με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Ωστόσο, οι ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις με το/τη σύντροφό σας, μόνο καλύτερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα. Μπορεί να μην φαίνεται απίστευτα διεγερτικό στο πλαίσιο μιας ανάρτησης σε ένα blog, αλλά ενημερώνοντας το/τη σύντροφό τι είναι αυτό που χρειάζεστε, τι φοβάστε και τι θέλετε να κάνετε, μπορεί να κάνει το σεξ καλύτερο και για τους δυο σας. 

Συχνά, το θέμα με τις ανασφάλειές μας είναι ότι απλώς ... είναι δικές μας. Αντανακλούν τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, αλλά αντικατοπτρίζουν πάντα το πώς αισθάνονται οι άλλοι για εμάς; Όχι απαραίτητα! Θυμηθείτε τον χαρακτήρα του John Slattery στο επεισόδιο του Sex and the City, “Πολιτικά όρθιος;” (“Politically Erect?”) Η ειλικρίνεια για την κατάστασή σας θα σας βοηθήσει να φιλτράρετε και να αντιμετωπίσετε ακόμα και τους μεγαλύτερους επικριτές.3

Στο κάτω κάτω της γραφής: Μην τα παρατήσετε!

Αν το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής σας, το να εγκαταλείψετε την προσπάθεια δεν είναι λύση. Μήπως άλλωστε οι γονείς ή οι δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο δεν ήταν οι πρώτοι που σας το είπαν αυτό; «Εάν στην αρχή δεν επιτύχεις, προσπάθησε ξανά και ξανά». Λοιπόν, μάλλον δεν φαντάζονταν ποτέ αυτή τη φράση να χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινή. Συνεχίστε να προσπαθείτε, συνεχίστε να επικοινωνείτε και συνεχίστε να ψάχνετε γι' αυτό που είναι περισσότερο αποτελεσματικό για εσάς. 
Θα κλείσουμε με αυτό και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάρτηση σας παρακίνησε να δοκιμάσετε μια νύχτα διασκέδασης αυτήν την εβδομάδα!

Βιβλιογραφία: Φεβρουάριος 2014

  1. https://www.mstrust.org.uk/latest/research-news/ms-research-update-sex-and-ms-relationship-depression-fatigue-and-disability
  2. https://www.verywellhealth.com/sex-tips-for-women-with-multiple-sclerosis-ms-sex-2440626
  3. https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/let’s-talk-about-sex…
Curated Tags