It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Why MS Can Be a Real Pain in the… Bladder

Όλοι γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στην ουροδόχο κύστη είναι συχνές για τα άτομα που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά σπάνια τολμάμε να μιλήσουμε για αυτές. Συχνά πολλοί από εμάς τις αντιμετωπίζουμε  ως ένα "προσωπικό" πρόβλημα, ως ένα θέμα ταμπού για το οποίο μιλάμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Ακόμη και τότε, θα προτιμούσαμε να μην το συζητήσουμε καθόλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα το οποίο μας δυσκολεύει και για το οποίο δε μιλάμε ανοιχτά. 

Μην αισθάνεστε ντροπή ή φόβο να μιλήσετε για τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης σας, γιατί δεν είστε μόνοι. Η ουροδόχος κύστη είναι ένα όργανο σαν όλα τα άλλα. Δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε για την καρδιά ή για τον εγκέφαλό μας. Τα άτομα που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα πρέπει να φοβούνται, να αισθάνονται αμηχανία ή να ντρέπονται να συζητήσουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι πολύ επιβαρυντικό  για εμάς να αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι μας. 

H οικογένεια και οι φίλοι μας μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Παράλληλα ενδέχεται να μη γνωρίζουν πόσο συχνό είναι στα αλήθεια αυτό το σύμπτωμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε μία συζήτηση με τους δικούς σας ανθρώπους αναφέροντας ότι το 80% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση βιώνει κάποια δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τη νόσο και ότι το 60% αντίστοιχα βιώνει εντερική δυσλειτουργία1.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της ακράτειας. Μιλήστε με τον γιατρό σας και συζητήστε τις επιλογές σας!