It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

healthy hacks at desk

Σήμερα, με τον όρο ευεξία δεν εννοούμε απλώς το να ασκείστε τακτικά και τα τρώτε υγιεινά - είναι περισσότερο μία εμπειρία ολόκληρου του σώματος. Καθώς τόσο πολλοί από εμάς ξοδεύουμε την εργάσιμη ενήλικη ζωή μας σε ένα γραφείο, είναι εύκολο να τεθεί η αυτο-φροντίδα μας σε δεύτερη μοίρα καθώς εστιάζουμε στην καριέρα μας, ακόμα κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την καλή υγεία και για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση), μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε μικρά κόλπα στην καθημερινή σας εργασιακή ρουτίνα και μπορεί να εκπλαγείτε με το πως αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε μακροχρόνια ρουτίνα.

Ξεκουράστε τα μάτια σας

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το να κοιτάτε μια οθόνη όλη την ημέρα, ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα για 20 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας ένα αντικείμενο 6 μέτρα (20 πόδια) μακριά. 

Για να το κάνετε αυτό: Ρυθμίστε μια συνεχή υπενθύμιση για να κάνετε ένα διάλειμμα. Οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης (web browser), όπως η «Η φροντίδα των ματιών» του Google Chrome» είναι διακριτικές. Για παράδειγμα, εμφανίζεται ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο στη γωνία της οθόνης σας ως «ειδοποίηση».1

Παίξτε μπάλα στο γραφείο σας

Εάν φοράτε ψηλά τακούνια τακτικά, μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρος ο σκελετός σας, δεδομένου ότι τα πόδια σας αποτελούν τη βάση του σώματός σας. Εάν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στη δουλειά σας βρίσκει να κάθεστε, ξεκουράστε τα πόδια σας ακόμα περισσότερο με ένα μίνι μασάζ.

Για να το κάνετε αυτό: Φυλάξτε μία μικρή μπάλα (όπως είναι το μπαλάκι του τένις) στο συρτάρι του γραφείου σας. Όταν κάθεστε, βγάλτε τα τακούνια σας και κυλήστε ένα πόδι τη φορά πάνω στην μπάλα για να ανακουφίσετε την πίεση στα πόδια σας. 2

Πίνετε περισσότερο νερό

Αν και η συμβουλή αυτή δεν είναι πρωτοποριακή, θα ήταν παράλειψη να μην τη συμπεριλάβουμε. Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και ότι έχετε μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Έχει επίσης συσχετιστεί με χειροτέρευση της διάθεσης: η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει ευέξαπτους. Έτσι λοιπόν, για το καλό των ενδοεργασιακών σας σχέσεων, αφήστε το νερό να ρέει.

Για να το κάνετε αυτό: Επιστρατεύστε τους συναδέλφους σας και καταγράψτε σε εμφανές σημείο, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε όλοι, πόσα ποτήρια πίνετε ανά ημέρα. Το να έχετε έναν φίλο να σας θυμίζει ότι πρέπει να πάτε στον ψύκτη για να πιείτε νερό, καθιστά ευκολότερο το να μην παραστρατήσετε! 

Κινηθείτε όσο το δυνατό περισσότερο
Είναι αποδεδειγμένο ότι το να κάθεστε όλη μέρα κάνει κακό στην υγεία σας - ακόμα και αν αθλείστε τακτικά. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να κυκλοφορεί συνεχώς το αίμα σας - στην εργασία, αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το να στέκεστε όταν έχετε την ευκαιρία και να κάνετε μία γρήγορη βόλτα γύρω από το γραφείο μία φορά κάθε ώρα. 

Για να το κάνετε αυτό: Αυτό συνδέεται άμεσα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, καθώς μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να σηκώνεστε περισσότερες φορές για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Δημιουργήστε μία ρουτίνα αναπλήρωσης του νερού σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα για να διατηρήσετε αυτόν τον ρυθμό όλη μέρα. Εάν μιλάτε πολλές ώρες στο τηλέφωνο και έχετε πρόσβαση σε ακουστικό κεφαλής, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και περπατήστε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος.3

Παρόλο που η ετυμηγορία εκκρεμεί όσον αφορά το πόσο καιρό χρειάζεται για να διαμορφωθεί μια συνήθεια - η επιστήμη λέει ότι κάπου μεταξύ 21 έως 254 ημερών - αν εφαρμόζετε αυτές τις μικρές ενέργειες καθημερινά ενόσω βρίσκεστε στη δουλειά σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε σε ορισμένες μακροχρόνιες υγιεινές συνήθειες.4

Βιβλιογραφία:

  1.   https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight#1
  2.   https://blog.movegb.com/ways-to-stay-active-at-your-desk-job
  3.   https://blog.movegb.com/ways-to-stay-active-at-your-desk-job
  4.   https://jamesclear.com/new-habit
Curated Tags